Zázračný kopřivový čaj

Kopřivový čaj

Je nám úplně jasné, že recept na bylinkový čaj nepotřebujete. Není nic jednoduššího než natrhat pár čerstvých lístků, zalít je horkou vodou a nechat nějaký čas louhovat. Smysl dnešního článku je trošku jinde. Nechceme vám říkat, JAK si ten kopřivový čaj uvařit, ale PROČ byste to vlastně měli dělat. Proč byste tenhle plevel, kterému se obvykle vyhýbáme jako čert kříži, měli vzít na milost a na příští procházku vyrazit s košíkem. A rukavicemi!

Kopřiva (ať už dvoudomá či žahavka) totiž nejen žahá, ale hlavně léčí. A největší sílu má právě teď, v mladých listech nabitých novým životem a celou plejádou účinných látek. Pravidelné popíjení kopřivového čaje dokáže hotové zázraky. Zažene jarní únavu, rozproudí látkovou výměnu, dokonale vám pročistí nejen krev, ale celý organismus. Ostatně ne nadarmo bývá kopřiva základem téměř všech detoxikačních čajů. Umí toho ale ještě mnohem víc:

• Působí močopudně. Pokud se poslední dobou cítíte oteklí a zavodnění, vsaďte na kopřivu.
• Má pozitivní vliv na krvetvorbu, ale také na tvorbu mléka u kojících maminek.
• Snižuje hladinu krevního cukru.
• Je vynikajícím pomocníkem pro všechny alergiky, zklidňuje kožní vyrážky, ale i sennou rýmu.
• Pomáhá při příliš silné menstruaci i častém krvácení z nosu.
• Podporuje hojivé procesy, má protizánětlivé účinky.
• Posiluje imunitní systém.
• Pomáhá v léčbě artrózy a revmatizmu.
• Podporuje růst vlasů.

Podtrženo a sečteno: Kopřivový čaj prospívá celému vašemu tělu. Jak tedy na něj? Kopřivu můžete sbírat od časného jara až do podzimu, soustřeďte se ale jen na vrchní lístky. Na čtvrt litru vody vám stačí malá hrst, čaj přikryjte a počkejte zhruba 20 minut. Co nespotřebujete čerstvé, můžete samozřejmě usušit – nejlépe na teplém, tmavém místě. V žádném případě by vám lístky neměly zčernat.

Nemusíte ale zůstávat jen u lístků a u čaje. Spousta lidí sbírá také kořeny, připravuje tinktury (za pomoci alkoholu), sirupy, mastičky nebo šampony. A nebojte se kopřivu zařadit také do svého jídelníčku. Můžete si s ní zpestřit jarní polévky, připravit tradiční velikonoční nádivku nebo oblíbený kopřivový špenát.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Josefine.