Velikonoční beránek

beran

Tradice je tradice. A nějaké to voňavé mlsání k Velikonocům prostě patří. Jak to máte doma vy? Podléháte každoročně touhle dobou pekařské mánii, jejímž výsledkem je beránek, mazanec, jidáše i úhledně nazdobené perníčky? Nebo to pečení naopak odkládáte tak dlouho, až vás na poslední chvíli zachrání beránek z nejbližšího supermarketu?

Jenže co si budeme povídat – domácí je vždycky lepší. Proto pro vás máme super jednoduchý recept na beránka, kterého zvládnete i v případě, že se troubě raději velkým obloukem vyhýbáte. Nebo že zrovna máte diář nabitý k prasknutí. Nejvíc času z celého procesu vám totiž zabere přemýšlení, kam že jste tu formu na beránka loni vlastně uklidili.

Suroviny

• 4 vejce
• 150 g moučkového cukru
• 100 ml oleje
• 100 ml vlažné vody
• 300 g polohrubé mouky
• 2 lžíce kakaa
• vanilkový cukr
• ½ prášku do pečiva
• ½ lžičky jedlé sody
• nastrouhaná kůra z 1 citronu (důkladně omytého, ideálně bio)

Postup

1. Troubu rozehřejte na 180 °C.
2. Formu na beránka vytřete máslem (nebo olejem) a vysypejte hrubou moukou.
3. V jedné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a nakonec do směsi postupně zašlehejte vodu.
4. Do druhé mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přidejte citronovou kůru a promíchejte.
5. Vše něžně a opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
6. Těsto vlijte do formy, strčte do trouby a pečte zhruba 40 minut.

NÁŠ TIP: Vyrobte si domácí vanilkový cukr, je to hračka. Na 500 g bílého (či třtinového) cukru vám budou stačit 2 vanilkové lusky. Ty buď jednoduše pokrájejte na kousky a spolu s cukrem opravdu pečlivě rozmixujte. Druhou možností je lusky nejdřív podélně rozkrojit a do cukru nožem vydlabat semínka. Aby bylo aroma silnější, můžete pak k cukru vmíchat i zbytek lusků.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Lifestyle.