Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Léto bez ovocných knedlíků by prostě nebylo to správné léto. I když u nás sladké obědy většinou žádné velké nadšení nevyvolávají, tohle je světlá výjimka. A ze všech variant je právě jahodová tou nejoblíbenější.

Už jako malá holka jsem před kynutými knedlíky dávala přednost tvarohovým. A ještě víc jsem si libovala, když se ovoce neschovalo dovnitř, ale rozmixovalo a přelilo navrch. Někdy samotné, jindy se smetanou nebo tvarohem. Neskutečná dobrota. A navíc tak jednoduchá!

Suroviny

• 250 g tvarohu
• 1 vejce
• špetka soli
• cca 150 g hrubé mouky
• 1 lžíce moučkového cukru
• 300 g jahod
• 100 ml smetany

Postup

1. Vejce utřete s tvarohem, přidejte sůl, cukr, mouku a vypracujte (poněkud lepivé) těsto.
2. Nechte zhruba půl hodiny odpočinout v lednici.
3. Mezitím rozmixujte jahody se smetanou, případně doslaďte cukrem.
4. Na sporák postavte hrnec s vodou a přiveďte k varu.
5. K pohodlnému tvarování knedlíčků potřebujete pomoučené ruce i vál. Pak už jen z těsta tvarujte kuličky velikosti golfového míčku a rovnou házejte do vroucí vody. Lehce promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Zhruba po 5 minutách by měli vyplavat na povrch na znamení toho, že je můžete vylovit.
6. Na talíři přelijte knedlíčky jahodovou omáčkou. K ozdobení se skvěle hodí máta nebo meduňka.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Lifestyle.