Tarator – studená okurková polévka

V Řecku mají své slavné tzatziki, v Bulharsku a Turecku zase tarator. Rozdíl je hlavně v konzistenci: Zatímco v pořádném tzatziki by měla stát lžička (čehož docílíte pomocí hustého řeckého jogurtu a řádně vymačkané okurky), u taratoru je naopak jistá vodnatost žádoucí. Bez jogurtu se sice neobejdete, zato bez posilování s okurkou ano.

Základ je ovšem společný – dokonale sladěná čtyřkombinace okurky, jogurtu, kopru a česneku. A společnou mají obě jídla i neodolatelně svěží chuť, jako stvořenou pro horké letní dny. Takže i když vám spojení „studená polévka“ možná zní podezřele, nic se nebojte a pusťte se do ní. Nebudete litovat.

Suroviny

• 1 salátová okurka
• 500 ml bílého jogurtu
• 500 ml acidofilního mléka
• 3 stroužky česneku
• 50 g vlašských ořechů
• 50 ml olivového oleje
• 1 lžíce citrónové šťávy
• čerstvý kopr
• čerstvá petrželka
• sůl

Postup

1. Omytou okurku nastrouhejte nahrubo a promíchejte s mlékem a jogurtem.
2. Přidejte utřený česnek, sůl, olivový olej, citrónovou šťávu i nasekané bylinky a opět důkladně promíchejte.
3. Nakonec vmíchejte nasekané ořechy a dejte na chvíli vychladit do lednice.
4. Před podáváním ještě dozdobte pár ořechy a posypte koprem.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Isabelle.