Rychlé letní těstoviny s cuketou

Rychlé letní těstoviny s cuketou

Pokud si na zahrádce pěstujete vlastní cukety, nejspíš každé léto nevyhnutelně směřujete ke stejné otázce: Co si s tou úrodou počít? Naštěstí je cuketa natolik nekonfliktní a univerzální zelenina, že s ní lze provádět v podstatě cokoliv. Můžete z ní udělat polévku, nastrouhat do buchty, vydlabat a naplnit masovou či sýrovou směsí nebo třeba upéct placky. Cuketa je skvělá dušená, grilovaná i naložená.

I když vaše zahrádkářské JÁ bude toužit po bezkonkurenčně největší cuketě v širokém okolí, odolejte pokušení a utrhněte ji včas. Mlaďoučkou, hubenou, ideálně do 25 cm dlouhou. Právě takové cukety jsou totiž nejlepší. Loupat ji netřeba, zbytečně byste se tím připravili o zdraví prospěšné látky jako vitamin C, beta karoten nebo kyselinu listovou.

Suroviny

• 250 g těstovin
• 2 malá kuřecí prsa
• 150 g žampionů
• 2 stroužky česneku
• 1 malá cuketa
• 150 ml smetany ke šlehání
• 1 lžíce citronové šťávy
• sušená rajčata
• olej
• sůl

Postup

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu.
2. Kuřecí prsa nakrájejte na malé proužky, osolte (cca ½ lžičky soli), přidejte citrónovou šťávu, promíchejte a nechte chvilku odležet.
3. Mezitím si nakrájejte žampiony na plátky, cuketu na půlkolečka a česnek nasekejte nadrobno.
4. V pánvi rozehřejte olej a na prudkém ohni krátce opečte kuřecí nudličky dozlatova.
5. K masu přidejte česnek a houby a zhruba 2 minutky opékejte. Přisypte cuketu a nechte vše opékat ještě další minutu nebo dvě. Dejte pozor, aby cuketa příliš nezměkla.
5. Vše zalijte smetanou a míchejte, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dosolte podle chuti.
6. Na talíři zalijte těstoviny omáčkou a ozdobte pokrájenými sušenými rajčaty, čerstvými bylinkami nebo třeba jarní cibulkou.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Verona.