Pomazánka z červené řepy dvakrát jinak

Pomazánka z červené řepy dvakrát jinak

Je dostupná, levná, má spoustu vitaminů a nádhernou barvu. Červená řepa je prostě hit, a to i v těch nejlepších restauracích. Jenže většina malých školkou a školou povinných strávníků ji kupodivu tvrdošíjně odmítá. Co s tím? Ještě než své rodičovské úsilí nadobro vzdáte, vyzkoušejte tuhle růžovou pomazánku dochucenou medem a balzamikovým octem – možná budete překvapeni. A pro vás tu pak za odměnu máme jednu pikantnější variantu s česnekem.

P. S. Pokud snad nevíte, čím nám vlastně konzumace červené řepy prospívá, tak jen v rychlosti pár holých faktů: Má vynikající detoxikační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje srdce a kosti, pomáhá při trávení a reguluje hladinu cukru v krvi. To jen tak na okraj, kouzelná červená řepa je ještě daleko mocnější…

Suroviny

• 1 větší červená řepa (nebo 2 menší)
• tvaroh ve vaničce
• Varianta s medem: lžička medu, ocet balsamico, olivový olej, sůl
• Varianta s česnekem: 1 stroužek česneku, 25 g sýru feta nebo čerstvého kozího sýru, olivový olej, sůl, pepř

Postup

1. Troubu rozpalte na 200 °C, řepu zabalte do alobalu a pečte zhruba 1,5 hodiny. Můžete ji samozřejmě i jednoduše uvařit ve vodě, nicméně pečená červená řepa má daleko výraznější, koncentrovanější chuť.
2. Vychladlou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Rozdělte na polovinu do dvou misek.
3. Na sladkou variantu smíchejte nastrouhanou řepu s půlkou tvarohu, přidejte lžičku tekutého medu, zakápněte olivovým olejem a dochuťte balzamikovým octem a solí. Důkladně promíchejte.
4. Na slanou variantu postupujte podobně – k řepě a zbylému tvarohu přidejte nasekaný česnek, rozdrobte sýr, zakápněte olejem, osolte a opepřete. Opět důkladně promíchejte.
5. Zdobení je čistě ve vaší režii, od nás jen pár tipů: k medové pomazánce se skvěle hodí vlašské ořechy, lístky máty či meduňky i kozí sýr. Obzvlášť holčičky určitě potěší i květy luční sedmikrásky. Na česnekovo-sýrovou pomazánku můžete navršit ještě další dávku sýru, nasypat piniové oříšky nebo třeba salát polníček.
6. Tvaroh příště klidně vyměňte za lučinu, jogurt, ricottu nebo cottage. A česnek za křen!

Vyfotografováno na dětském porcelánu české výroby.