Poctivá domácí bramboračka

Poctivá domácí bramboračka

K podzimu prostě patří houby. A taky vydatné polévky, co zahřejí tělo i duši. Suma sumárum – ideální čas na bramoračku! V receptu jsou sice psané houby sušené, ale pokud si teď domů nosíte plné koše čerstvých, máte jednoznačně výhodu. Při vaření je přidejte k orestované zelenině hned na začátku.

Suroviny

• 2 menší cibule
• 2 mrkve
• 2 malé kořeny petržele
• cca 1/3 celeru
• 5 středně velkých brambor
• 80 g másla
• 3 lžíce hladké mouky
• ½ lžičky drceného kmínu
• sušené houby
• 3 stroužky česneku
• 1 lžíce sušené majoránky
• čerstvá petrželka
• sůl, pepř
• 1,25 l vody

Postup

1. Houby dejte do misky a zalijte trochou studené vody.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, zeleninu na malé kostičky, česnek nasekejte.
3. Nechte v hrnci rozpustit máslo a nejdřív osmahněte mrkev, petržel a celer pěkně dozlatova. Potom přidejte cibuli.
4. Všechno posypte kmínem a ještě chvíli míchejte.
5. Přisypte mouku a míchejte, dokud nevznikne tmavší jíška.
6. Osolte, opepřete, zalijte vodou a důkladně promíchejte.
7. Přisypte brambory a nechte vařit asi 10 minut.
8. Přidejte česnek i houby spolu se zhruba polovinou hrnku vody, ve které se namáčely.
9. Nechte vařit dalších 5 – 10 minut.
10. Nakonec vmíchejte majoránku a petrželku.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Benedikt – 1. republika.