Domácí křupavá granola

Granola

Ovesné vločky a snídaně prostě patří k sobě. Nejen proto, že jsou dokonalou ukázkou komplexních sacharidů, které nám dodají tolik potřebnou energii. Stačí pár lžic a je po hladu. Ne na půl hodiny nebo na hodinu, ale klidně i na celé dopoledne.

Hlavně z nich ale můžete během chviličky vykouzlit fantastickou snídani, která bude zdravá, chutná a pokaždé jiná (ale vždycky přesně podle vašeho gusta). Co se týče obliby, na stupínku vítězů stojí notoricky známá ovesná kaše… A v těsném závěsu za ní pak granola. My vám dnes ukážeme základní recept na neodolatelně křupavou domácí granolu, který si dále můžete dle libosti obměňovat.

Suroviny

• 250 g ovesných vloček (klasických, ne jemně mletých)
• 100 g ořechů (skvělé jsou neloupané mandle, ale použít můžete třeba i kešu, vlašské nebo lískové ořechy)
• 50 g semínek (např. slunečnicová a dýňová),
• 50 g třtinového cukru
• 1 rovná lžička soli
• 1,5 lžičky perníkového koření
• 25 ml oleje
• 50 ml tekutého medu
• 100 g jablečného pyré
• 100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, višně, maliny… jak je libo)

Nebojte se experimentovat! Vyzkoušet můžete i kokosové plátky, kakao nebo i další obiloviny.

Postup

1. Troubu rozpalte na 160 °C, plech vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem.
2. Smíchejte všechny sypké suroviny, poté přidejte tekuté. Sušené ovoce zatím nechte stranou. Důkladně promíchejte, až se vše obalí v medu a oleji.
3. Směs rozprostřete v tenké vrstvě na plech a strčte do trouby.
4. Pečte cca 30 minut, v druhé polovině pečení párkrát promíchejte.
5. Jakmile je směs pěkně zlatá (pozor na připálení), vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
6. Přimíchejte sušené ovoce a vše přesypte do uzavíratelné nádoby. Jestli pak granolu ráno zalijete mlékem, nebo ji zkrášlíte kopečkem jogurtu, to už necháme na vás.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Josefine.