Domácí jahodové nanuky

Domácí jahodové nanuky

Co v létě rozhodně nesmí chybět v mrazáku? No jasně – pořádná zásoba nanuků! Ideálně domácích, které si vyladíte podle sebe. Příprava vám zabere chviličku, jen musíte odolat pokušení a trpělivě čekat, než pořádně ztuhnou. Jestli máte doma jahody (nebo třeba borůvky), cukr, smetanu a formičky, můžete se do nanukového dobrodružství pustit třeba hned teď. Ale pozor, jsou vysoce návykové!

Suroviny

• 500 g jahod
• 100 g cukru
• 100 ml vody
• 100 ml smetany
• 1 lžička citronové šťávy

Postup

1. Připravte si sirup: Vodu s cukrem dejte do malého kastrůlku, přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout.
2. Očištěné jahody rozmixujte na pyré.
3. Pyré přelijte do mísy, přidejte vychladlý sirup, citronovou šťávu a promíchejte.
4. Do směsi vlijte smetanu a opět promíchejte.
5. Naplňte formičky a dejte je alespoň na 6 hodin do mrazáku.
6. Hotové nanuky vám z formiček snadno vyklouznou, pokud je na pár vteřin namočíte do horké vody.
7. vyzkoušet můžete i efektní pruhované nanuky: Postupujte až k bodu č. 3. Jahodou směs si pak rozdělte do tří misek a ke každé přilijte jiný poměr smetany (čím víc smetany, tím světlejší výsledek). Každou vrstvu nechte ve formičkách minimálně hodinu ztuhnout v mrazáku, teprve potom můžete přidat další.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Actual.