Čočková polévka s vůní Středomoří

Čočková polévka

Že jsou luštěniny zdravé, ví i děti školkou povinné. Ale ruku na srdce – jak často se u vás doma objevují na stole? Možná je to tím, že jste jim dodnes prostě nepřišli na chuť. Ale možná taky jen nevíte, co z nich máte (krom hrachové kaše nebo čočky nakyselo) vlastně uvařit. Tak tady je jedna inspirace.

Čočka se na polévky hodí náramně. Nemusí se namáčet, protože i tak rychle změkne. Umí skvěle zahušťovat a je ideálním parťákem pro kdejakou zeleninu. My si aktuálně nejvíc pomlaskáváme nad čočkovou polévkou s rajčaty, mrkví a celerem, provoněnou čerstvými bylinkami.

Suroviny

• 2 lžíce olivového oleje
• 1 menší cibule
• 2 menší (nebo 1 velká) mrkev
• 2 řapíky celeru
• 2 stroužky česneku
• 1 hrneček čočky
• 1 plechovka krájených rajčat (v sezóně můžete nahradit čerstvými)
• 2 bobkové listy
• zhruba 1,2 l zeleninového vývaru (nebo vody)
• oregano
• tymián
• sůl

Postup

1. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na půlkolečka, řapíky na asi centimetr silné půlměsíčky.
2. V hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
3. Přidejte mrkev i celer a osmahněte zeleninu lehce dozlatova.
4. Dále přisypte čočku a nasekaný česnek a nechte ještě chvilku osmahnout.
5. Vlijte rajčata z plechovky, okořeňte bylinkami a bobkovým listem.
6. Nakonec vše zalijte vývarem, dobře promíchejte a nechte vařit cca 20 minut, až je čočka i zelenina měkká.
7. Na závěr dochuťte solí.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Verona.