Celozrnný perník s cuketou

Celozrnný perník s cuketou

Vysušenou buchtou, co dusí v puse i krku, žádnou návštěvu neoslníte. Osvědčeným receptem na šťavnatost a vláčnost jsou nastrouhaná jablka vmíchaná do těsta. Jenže co když o výraznou chuť a vůni jablíček zrovna dvakrát nestojíte? Vyměňte je za cuketu! Ručíme vám za to, že ji ve výsledku nikdo nepozná. To, jestli své tajemství spokojeným strávníkům odhalíte, nebo si ho necháte pro sebe, je už jen na vás…

P. S. Perník můžete samozřejmě upéct i z klasické bílé mouky, ovšem špalda je jednoznačně zdravější variantou. Má vyšší obsah minerálů a vitaminů (konkrétně např. hořčíku, zinku, vápníku nebo vitaminů skupiny B), posiluje imunitu a šetří vaše trávicí ústrojí.

Suroviny

• 300 g celozrnné špaldy
• 160 g třtinového cukru
• 470 g jemně nastrouhané cukety
• 160 ml oleje
• 3 vejce
• 1 kypřící prášek do perníku
• ½ lžičky skořice
• ½ lžičky mletého zázvoru
• 1 lžička sody
• 2 lžíce povidel (nebo rybízové marmelády)
• 2 lžíce kakaa
• špetka soli

Postup

1. Troubu rozehřejte na 170 °C.
2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
3. Přilijte olej a ještě chvilku šlehejte.
4. Do směsi postupně přidejte mouku, cuketu, koření a zbytek ingrediencí.
5. Krátce promíchejte a vzniklé těsto vylijte na vymazaný plech vyložený papírem na pečení.
6. Pečte zhruba půl hodiny, finální podobu otestujte špejlí.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Granit.