Cake pops aneb lízátka k nakousnutí

Cake pops

Roztomilá „lízátka“ z těsta, namočená v čokoládě a nazdobená podle chuti a nálady, jsou v českých rodinách už pár měsíců hit. Děti je milují, protože jsou a) sladká, b) barevná a c) na špejli. A co je na špejli, to prostě nemůže být špatné. Stejně tak si je oblíbily i zapřažené maminky, protože jejich výroba je neuvěřitelně snadná. A na každé dětské oslavě sklidí obrovský úspěch.

Způsobů, jak cake pops vytvořit, je hned několik. Můžete si pořídit speciální formu, do které se lije připravené těsto (a k ní třeba i speciální tyčky na lízátka). Bohatě si ale vystačíte i se špejlemi a vlastníma rukama. Jen postup bude v tomto případě jiný: Základem je upečené piškotové těsto, které se nadrobí, smíchá s krémem a tvaruje do kuliček.

Pokud vás ale tlačí čas, nebo k cukrařině prostě jaksi nemáte vlohy, jednoduše piškotové těsto vyměňte za hotové piškoty. Tady už prostě nemůžete nic pokazit!

Suroviny

• 150 g piškotů (část můžete vyměnit za mleté oříšky)
• 250 g mascarpone
• 3 vrchovaté lžíce kakaa
• 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
• podle chuti můžete přidat kokos nebo v dospělácké verzi trochu tuzemáku
• 200 g čokolády (min. 50%)
• 80 g másla

Postup

1. Piškoty rozmixujte nejjemněji, jak jen to půjde.
2. Výsledek nasypte do mísy, přidejte cukr, kakao, případně další sypké ingredience a promíchejte.
3. Do směsi vyškrábněte mascarpone a vypracujte nelepivé těsto.
4. V dlaních vytvarujte kuličky (počítejte cca s třiceti lízátky).
5. Dejte je na pár hodin ztuhnout do lednice.
6. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a důkladně vymíchejte dohladka.
7. Špičku špejle vždy nejdříve namočte do rozpuštěné čokolády a hned zapíchněte do kuličky. Následně v čokoládě obalte celé lízátko a ihned posypte připraveným zdobením.
8. Hotová lízátka odložte zpátky do lednice, aby čokoláda pěkně ztuhla.

Na fotografii použit hrneček s dětským dekorem Gabi.