Bircher müsli

Bircher müsli

Ovesnou kaši můžete připravit na tisíc různých způsobů. S vodou, mlékem, rostlinným mlékem, pomerančovou šťávou nebo třeba jablečným moštem. S ovocem, kořením, oříšky a semínky dle ctěné libosti. V zimě vás po ránu zahřeje horká ovesná kaše poctivě umíchaná na plotně, zatímco v létě vás příjemně osvěží studená kaše připravená z ovesných vloček namočených přes noc. Třeba legendární Bircher müsli.

Recept dostal jméno podle slavného švýcarského doktora Birchera, který usilovně propagoval nejen konzumaci syrového ovoce a zeleniny, ale také syrových ovesných vloček. Abyste z nich dostali to nejlepší (včetně úžasně jemné chuti), nemusíte je vařit. Stačí je na pár hodin šoupnout do ledničky.

Suroviny

• 50 g ovesných vloček
• 150 ml mléka
• skořice
• 5 lžic bílého jogurtu
• 1 jablko
• 1 lžíce citronové šťávy
• 2 lžíce medu
• hrst brusinek (nebo rozinek)
• hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí

Postup

1. Ovesné vločky zalijte mlékem (případně jinou tekutinou), přidejte skořici, přikryjte a uložte přes noc do ledničky. Do rána vločky krásně změknou a nabobtnají.
2. Až se nachýlí čas snídaně, vezměte jablko zbavené jádřince a nastrouhejte ho i se slupkou nahrubo.
Zakápněte citrónovou šťávou, přidejte med a promíchejte.
3. K jablku přimíchejte změklé vločky a jogurt.
4. Na závěr dozdobte brusinkami a ořechy. Přidat ale můžete i další sušené či čerstvé ovoce, dýňová či slunečnicová semínka nebo snítku voňavých bylinek.

Vyfotografováno na porcelánové soupravě Granit.